21321

AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE IZ VIZURE KANDIDATA

Back

Nakon završenog fakulteta igrom slučaja sam se našao u prodajnoj industriji, gdje sam primijetio da neke od mojih ljudskih, soft skill vještina dolaze do izražaja.  Uspostavljanje, održavanje odnosa i kontakta s ključnim kupcima, aktivno slušanje i prepoznavanje njihovih potreba pokazale su se najvažnijim čimbenicima koji su me, sukladno rezultatima, deklarirale kao uspješnog trgovca.

Nakon osam godina provedenih u maloprodaji odlučio sam potražiti posao koji bi mi dao više slobode i odgovornosti, te sam nakon izvjesnog vremena i dobio poziciju koja je zahtijevala organizacijske, prezentacijske i analitičke vještine. Novu poziciju sam dobio čak i lakše nego sam očekivao, posebice jer se radilo o području koje mi je osobno bilo dosta nepoznato.

Pri tome moram napomenuti da su u ovom koraku, gotovo mentorsku ulogu odigrali konzultanti Manpower agencije za zapošljavanje svojim detaljnim opisom potencijalnog poslodavca, jasnim i transparentnim objašnjavanjem radnih zadataka te supportom kroz cjelokupni selekcijski proces koji su učinili ugodnim, a ne stresnim iskustvom.

Selekcijski proces doduše nikada nije ni bio jednostavan sam po sebi, ali uz podršku i coaching koji sam imao uspio sam dobiti posao.

Nažalost, kako je nastupila pandemija, posao koji sam obavljao je podrazumijevao sastanke s klijentima u živo što u takvim uvjetima nije bilo moguće. Iz tog razloga je moj posao drastično patio, a samim time i prodajne aktivnosti nisu davale rezultata. Logika poslodavca je bila da se zatvori predstavništvo u Hrvatskoj, čime je prestalo i moje zaposlenje.

U datim okolnostima koje su bile sve osim uobičajene, potraga za poslom predstavljala je veliki stres za mene i moju obitelj. Samo funkcioniranje kao osobe u novonastalim pandemijskim uvjetima, a kamoli traženje posla nije bilo ni najmanje jednostavno iskustvo s obzirom da su nam se okolnosti i navike rada mijenjali iz dana u dan.

Na svu sreću i opet uz pomoć Manpower-a, pronašao sam poslodavca. Napominjem, podrška, vođenje i coaching agencije u selekcijskom opet je urodila plodom.

Kad sumiram sve iz pozicije sretno zaposlene osobe, traženje posla u vrijeme pandemije je iznimno stresan proces jer predstavlja vrijeme velike nesigurnosti za tvrtke, a samim time i za zaposlenike. Kompanije se jako teško odlučuju na razgovore s kandidatima u vrijeme kada epidemiološka situacija ne preporučuje kontakte, uz atmosferu koja potiče nesigurnost ulaganja u razvijanje poslovanja i dodatnog zapošljavanja. Na sreću ljudi poput mene koji su tada bili u potrazi za poslom, postoje agencije koje su specijalizirane za zapošljavanje te su svojim iskustvom i ekspertizom našli načina da povežu poslodavce i posloprimce i uveliko olakšaju proces zapošljavanja u nesvakidašnjim okolnostima.

Posao koji danas radim zahtjeva dosta organizacije, planiranja, učenja kao i razgovora s klijentima različitih profila. Nije jednostavno voditi projekte jer niti jedan nije isti. Međutim, upravo sve navedeno i čini moj posao dinamičnim, zanimljivim što su ujedno i neke od najbitnijih stvari koje zahtijevam od radnog mjesta.

Kako bi se moja profesionalna karijera razvijala da nije bilo posredovanja ne bih znao odgovoriti. Ono što znam je da sam imao sreće što su u proces zapošljavanja bili uključeni profesionalci iz Manpower-a. Razgovori s djelatnicima su puno jednostavniji jer prvenstveno gledaju da razgovor bude što manje služben pa na taj način omogućuju da se predstavite na ljudski i opušten, a to znači i najbolji način.

Stipo Ćurić.

Drugi Blog

zorica-poloeno-bw

POZICIONIRANJE ŽENA U MODERNOM BIZNISU

Nakon fakulteta ušla sam u svijet u kojem dominiraju muškarci, financije prije 20 godina bile su područje definitivno rezervirane za muške kolege.…
SEIFEDDINE YOUNSI-1

SEIFEDDINE YOUNSI – up close and personal

Jedna od misija našeg Knowledge Corner-a je da uz ekspertizu stručnjaka i priče kandidata i zaposlenika, upoznate zaposlenike i lica koja…
Petra Mates-1

Uvod u recruitment konzultante

Uvod u recruitment konzultante