jednakost na radnom mjestu.jpg

Raznolikost, jednakost i inkluzija -korporativni trend ili ostvariva budućnost rada?

Back

Vratimo se na poslovni sektor- koliko management, voditelji timova, odjeli razvoja poslovanja kao i HR divizije gledaju na „Raznolikost, jednakost i inkluziju“ kao dio employer branding strategije ili neka good to have očekivanja, a koliko shvaćaju ove pojmove kao solidnu, isplativu i održivu poslovnu strategiju budućnosti.

Za početak počnimo od objašnjenja pojmova samih. Raznolikost, vrlo jednostavno, označava raznoliku (po nizu različitih obilježja) radnu snagu. Jednakost definiramo i tretiramo kao pošteno/pravedno odnošenje prema zapošljavanju novih i tretmanu postojećih zaposlenika. 

Inkluzija ili uključivanje je rezultat načina na koji se tretiraju te ranije spomenute različite skupine. 

Nema sumnje da je poslovanje po principima „Raznolikosti, jednakosti i inkluzije“ esencijalno za budućnost, ali neki i dalje ne shvaćaju zašto? Robusna strategija R/J&I, zasnovana na analitici i podacima, pomaže u zadržavanju produktivnih, kreativnih i efikasnih talenata koji posjeduju prave vještine i znanja, povećava kreativnost i stupanj inovativnosti u poslovanju što istovremeno dovodi do dobrih financijskih i tržišnih rezultata.

Budimo i prizemniji, u današnje doba gdje je borba za svakog kandidata velika i gdje deficit pojedinih zanimanja dovodi do propadanja čak čitavih industrija, moramo obgrliti sve potencijalne talente kako bi osigurali stabilnost poslovanja.

 

Diversity

Zadržavanje talenta

Tvrtke koje stvarno sprovode i ulažu u ove politike vide bolje brojeve u retenciji kadrova. Kako tvrtke povećavaju svoja ulaganja u R/J&I kao i ostale razvojne programe, zaposlenici su sretniji i osjećaju veću podršku unutar radnog kolektiva. 

Zbog toga ostaju dulje kod jednog poslodavca što je velika ušteda s obzirom na to da zapošljavanje novog zaposlenika košta nekoliko puta više nego zadržavanje starog. Poglavito ako uzmemo u obzir vrijeme, energiju i financijske troškove selekcijskih programa, edukacija, onboardinga i slično. 

Zadržavanje kvalitetnog kadra je danas kritično važna konkurentska prednost na svim razinama, od Uprava tvrtki do radnika na proizvodnim trakama, logistici ili hospitality sektoru. Iako pomaže u zadržavanju vrhunskih talenata, R/J&I  također pomaže u privlačenju novih talenata bolje kvalitete vještina, kojima je bitna kultura tvrtke u kojoj se razvijaju, što na kraju rezultira jačom i otpornijom radnom snagom i boljim poslovnim ishodima. 

Ovaj korak je jako važan jer konkurencija za vrhunske talente postaje globalna zbog digitalizacije, a sve više poslodavaca nudi hibridne/remote mogućnosti rada.

Umanjivanje pravno-administrativnih rizika poslovanja

Budimo realni, danas prokazivanje diskriminacije na radnom mjestu postaje normalno. I napokon se promiče svijest i strah od poslodavaca koji su nekad vodili igru čiji je krajnji cilj najčešće bio na štetu zaposlenog.

Stoga, tvrtke koje ulažu u R/J&I smanjuju rizike u poslovanju. Poduzimajući korake za procjenu i djelovanje u skladu s inkluzivnim politikama, sve na bazi analitike i podataka, tvrtke se štite i smanjuju rizik od sudskih sporova te stvaraju zaštitu od pristranosti i diskriminacije koja na kraju donosi dobro teamu, ali i tvrtki.

Raznolikost i kreativnost

Kritični doprinos različitosti zaposlenih je buđenje kreativnosti, naravno ako se raznolikosti njeguju i poštuju. Zapošljavajući zaposlenike s različitim iskustvom,kulturnim podrijetlom, godinama, razvojnom pozadinom i vještinama, tvrtke šire pool znanja i na bazi iskustvenog uvažavanja dobivaju širi pristup rješavanju zadataka i problema. 

Zaposlenici se moraju osjećati prihvaćenima i sigurnima da govore svoje mišljenje i budu kreativni unutar tima, što na kraju rezultira boljim poslovnim ishodom. 

Prije samo nekoliko godina postojala je uobičajena zabluda da je raznolikost ‘lijepo imati’. Lijepo, ali ne nužno. Nedostatak iste je danas jako veliki problem poslovanja na tržištu. 

Poslovni čelnici sada znaju da se raznolikost treba rješavati kao prioritet HR odjela, managementa i uprave, raditi na njenom podizanju i njegovati istu kao blagoslov za poslovanje. 

Raznolikost, jednakost i inkluzija su mnogo više od prolaznih proklamacija i trenutnih trendovskih HR tema. 

Danas one formiraju budućnost svake organizacije.

Druge Vijesti

hr

Kako napisati motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo je prava prilika da poslodavcu pokažete svoje kvalifikacije i osobnost. Prilagodba sadržaja motivacijskog pisma prema potrebama i…
hr

Kako ponovno preuzeti kontrolu nad vlastitom karijerom?

Jeste li ikada imali zastrašujuć osjećaj da ste zanemareni na svom poslu? Taj osjećaj kada se čini da vas je menadžer stavio na čekanje dok istražuje…