hr

Radni tjedan od 4 dana: priča o regionalnom uspjehu fleksibilnog i hibridnog rada

Back

Manpower SEE grupacija najavljuje službeno uvođenje 4-dnevnog radnog tjedna za sve interne zaposlenike u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Sloveniji nakon uspješnog preliminarnog pilot projekta koji je trajao 4 mjeseca, a koji je pokazao pozitivan utjecaj na dobrobit zaposlenika i produktivnost same tvrtke. 

Uz već ranije implementirane opcije rada od kuće, Manpower na regionalnoj razini diže ljestvicu i pruža veću dozu fleksibilnosti zaposlenicima pri tome pokazujući primjer drugim partnerima, klijentima i ostalim poslovnim subjektima na tržištu.

 

hr

 

Ljudski rad i način obavljanja posla je oduvijek snažno pratio napredak ekonomije, znanosti, tehnologije, kao i svih drugih društvenih okvira koji su ga definirali. Sam Henry Ford, legendarni proizvođač automobila, uveo je 5 dana (40 sati) radnog tjedna i time oslobodio subote i nedjelje za svoje zaposlenike davne 1926. godine. Danas, nakon gotovo 100 godina, mnoge tvrtke uviđaju da je vrijeme za nove promjene.

Kada uzmemo u obzir pojave poput nedostatka adekvatnih vještina, talenata, brze promjene u automatizaciji i digitalizaciji, “burn-out” sindrom, stres te konačno, efekte pandemije Covid – 19, dolazimo do zaključka da su fleksibilne politike poslovanja i vrednovanja ljudske produktivnosti jedini način da se zadrži i motivira ljudski kapital koji je dostupan većini poduzeća.

Tako i Manpower, na razini regije kao i u Hrvatskoj u kojoj posluje od 2009. godine, od listopada 2021. pokreće testni pilot 4-dnevnog radnog tjedna u kojem su tijekom zadanog vremenskog roka mjereni svi dostupni kriteriji uspješnosti istog. 

Počevši od zadovoljstva internih zaposlenih, načina na koji se obavljaju radni zadaci, produktivnosti te do krajnjeg povratnog odgovora klijenata, analitika te konkretni brojevi i rezultati doveli su do trajne implementacije ovakvog vida rada.

Zadovoljstvo, veća motivacija i produktivnost te generalna dobrobit internih zaposlenika dodatno je analizirana kroz interno istraživanje zadovoljstva zaposlenih- Work & well-being.

Donosimo najvažnije zaključke

Probni rok od 4 mjeseca, koji je bio vrlo uspješan, nije donio promjene u zadovoljstvu klijenata i partnera načinom na koji se posluje.
Manpower u svim državama zakonski provodi 4-dnevni radni tjedan, pokrivajući sve troškove naknada, doprinosa i beneficija za zaposlenike kao i prije smanjenja radnog vremena.


Zaposlenici Manpowera iz svih zemalja regije navode visoku razinu angažmana i dobrobiti u rezultatima ankete koja je provedena nakon implementacije 4-dnevnog radnog tjedna.


Istraživanje o radu i dobrobiti pokazuje da 89% zaposlenika smatra da je njihova ravnoteža između posla i privatnog života bolja sada nego što je bila prije uvođenja 4-dnevnog radnog rasporeda. Drastično manji broj zaposlenika razmišlja o promjeni radnog mjesta i karijere.

Razlozi implementacije

4-dnevni radni tjedan predstavlja i dalje relativnu novost na svjetskom i domaćem tržištu rada. Također, predstavlja način rada koji bi mogao izravno odgovoriti na nove društvene potrebe i trendove poslovanja te rada, dok bi njegova sve veća implementacija mogla donijeti veće socijalne i održive promjene.

Ideja koja stoji iza 32-satnog radnog tjedna je optimizacija poslovanja i vrednovanje ljudskog rada prema postignutim rezultatima za razliku od zastarjelog i limitirajućeg ograničavanja na satnicu od 40 sati tjedno. 

Uz olakšavanje stresnih faktora koje često zahtijeva balansiranje privatnog i poslovnog dijela života, skraćeni radni tjedan blagotvorno djeluje na mentalno zdravlje koje danas postaje sve veći izazov kod radno aktivne populacije.

Aleksandar Hangimana, GM Manpower SEE, objašnjava:

"U vrijeme kada ljudski kapital postaje sve važniji i vrjedniji, imamo čast i odgovornost ne samo brinuti o svojim zaposlenicima i procesima, već i o zaposlenicima i procesima velikog broja domaćih i svjetskih kompanija. Svojim primjerom pokazujemo da je naša politika “storyDOING” dominantnija od “pripovijedanja”. Radujemo se što ćemo podijeliti iskustvo četverodnevnog projekta i drugim pravnim osobama kako bi se tržište rada jugoistočne Europe približilo najkonkurentnijim europskim tržištima.”

Pilot projekt:

4-dnevni radni tjedan prvi put je testiran u probnom razdoblju od 4 mjeseca. Petak je definiran kao dodatni slobodni dan za zaposlenike. Svaka zemlja regije je pripremila lokalni adaptirani plan za uspostavljanje promjena u operativnim procesima. U svakoj zemlji organizirana su dežurstva petkom kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje poslovnih procesa za sve naše partnere i klijente. Nakon uspješnog probnog razdoblja, službeno i formalno prelazimo na novi raspored od 4 radna dana.

Istraživanje o radu i dobrobiti; Work & wellbeing Manpower SEE

Kako bismo ispitali utjecaj 4-dnevnog rasporeda na interne zaposlenike Manpower SEE regije, proveli smo anonimnu anketu s ciljem procjene:

  • Omjera produktivnosti rada i dobrobiti zaposlenika
  • Sposobnosti nošenja s količinom rada i stresa
  • Čimbenika zadovoljstva i zadržavanja zaposlenika
  • Ravnoteže između posla i privatnog života zaposlenika

Rezultati pokazuju vrlo pozitivan utjecaj na dobrobit i angažman zaposlenika. Zaposlenici Manpowera izvještavaju o visokim ukupnim rezultatima (4,92 od 6 mogućih bodova) na ljestvici Work & well-being, koja mjeri 3 važna aspekta vezana uz dobrobit i angažman zaposlenika: snagu, predanost, apsorpciju.

Najpozitivniji rezultat bio je na parametru aspekta predanosti (5,2 od 6 mogućih bodova) koji najbolje predstavljaju izjave i komentari u anketi kao što su: “Ponosan sam na posao koji radim”, “Moj posao me inspirira”, “Oduševljena sam svojim poslom”.

Ovo je snažan i značajan rezultat za Manpower kao tvrtku, koji dodatno dobiva na važnosti ove godine, kada uzmemo u obzir nekoliko studija koje pokazuju povećano izgaranje i lošu motivaciju radne snage u cijelom svijetu. 

Harvard Business School studija pokazuje da je više od 85% zaposlenika osjetilo kako motivacija, dobrobit i zadovoljstvo na radnom mjestu drastično pada od pojave COVID-19 pandemije. (Macaulay Campbell i Gretchen Gavett, 2021.).

Poboljšanja ravnoteže između posla i privatnog života

Istraživanje pokazuje da je jedna trećina zaposlenih u Manpower SEE (31,7%) izjavila da su vrlo zadovoljni novim načinom rada, a gotovo polovica zaposlenika (45,7%) da su zadovoljni. Postoji i manjina koja i nije toliko oduševljena- njih 16,9% se definiraju kao neutralni, dok njih 5% izražava nezadovoljstvo ili izrazito nezadovoljstvo ovom novinom. 89% ispitanih zaposlenika smatra da je ravnoteža između posla i privatnog života sad bolja nego prije implementacije 4-dnevnog radnog rasporeda.

Utjecaj na zadržavanje postojećih zaposlenika

Čimbenici zadržavanja detektirani u istraživanju pokazuju da se zaposlenici slažu s time da su ponosni što su dio tvrtke i preporučili bi je kao dobrog poslodavca svojim prijateljima i obitelji.

Što je zanimljivo, zaposlenici koji su naveli da su nekada u prošlosti razmišljali o napuštanju posla kako bi potražili druge poslovne prilike (41% ispitanika), sada izvještavaju o visokom povjerenju i motivaciji da svoju budućnost grade unutar tvrtke (91% se slaže s tvrdnjom) i izvještavaju o osjećaju većeg zadovoljstva nego prije godinu dana (više od 75% zaposlenika se slaže s tvrdnjom).

Jednakost na radnom mjestu

4-dnevni radni tjedan je praktičan pomak prema ravnopravnosti spolova. Rodni jaz u plaćama počinje se jače primjećivati nakon što se žene odluče na osnivanje obitelji. Dok dijete navrši 12 godina, razlika u primanjima naraste na 33% u korist muške populacije, sukladno rezultatima istraživanja britanskog Instituta za fiskalne studije. Dio razloga zašto su žene manje plaćene od muškaraca je taj što često rade manji fond sati nakon rođenja djece, zbog promjene prioriteta prema onim obiteljskim, naspram onih koje zahtjeva intenzivna karijera s punim radnim vremenom.

Manji ugljični otisak

Obveze Manpowera su smanjenje operativnih emisija (Opseg 1 i 2) za 60% i emisija u lancu opskrbe (Opseg 3) za 30% do 2030. Ovi provjereni znanstveno utemeljeni ciljevi ključni su dio Manpower ambicije da dosegne neto nultu vrijednost do 2045. godine.

Skraćivanje radnog tjedna znači da zaposlenici ne moraju toliko putovati na posao i stoga troše manje goriva, dok se ostalim internim edukacijama zaposlene usmjerava na donošenje više ekoloških odluka i promjena sukladno trendovima poslovanja.

Pravna provedba

Manpower pokriva sve troškove naknada, doprinosa i beneficija za zaposlenike državi kao i prije smanjenja radnog vremena. Dok zaposleni rade 32 sata tjedno, od ponedjeljka do četvrtka, plaće ostaju sveukupno iste, kao i beneficije i daljnja planirana povećanja plaća.

O Manpower SEE

Manpower SEE dio je globalne organizacije Manpower, koja je svjetski lider u inovativnim rješenjima za radnu snagu s više od 80 ureda širom svijeta.

S uredima u  Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Sloveniji, SEE grupacija ima veliku regionalnu prisutnost i pomaže tvrtkama i partnerima u transformiranju poslovanja u svijetu brzih poslovnih promjena kroz lepezu inovativnih usluga vezanih za sferu ljudskih resursa kao što su pretraživanje i selekcija, psihometrijska testiranja, razvoj talenata i vještina te drugih HR administrativnih usluga.

Kontakt podaci za više informacija:

Manpower Hrvatska:

https://manpower.hr/aboutus

Druge Vijesti

hr

Kako napisati motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo je prava prilika da poslodavcu pokažete svoje kvalifikacije i osobnost. Prilagodba sadržaja motivacijskog pisma prema potrebama i…
hr

Kako ponovno preuzeti kontrolu nad vlastitom karijerom?

Jeste li ikada imali zastrašujuć osjećaj da ste zanemareni na svom poslu? Taj osjećaj kada se čini da vas je menadžer stavio na čekanje dok istražuje…