hr

Kako ponovno preuzeti kontrolu nad vlastitom karijerom?

Back

Naime, kada je odlazak Trevora Noaha predstavio priliku za novog voditelja, Wood je bio smatran ozbiljnim kandidatom. Ali kako su tjedni prelazili u mjesece bez odluke, našao se u zastoju karijere – stavljajući svoje snove na čekanje dok je Comedy Central isprobavao niz voditelja, čak i one bez prethodne povezanosti s emisijom.

Dok je tvrtka odugovlačila s pretragom, Wood je morao donijeti odluku. Treba li ostati i čekati ili je vrijeme da ode? Konačno, Wood je donio hrabru odluku da se povuče. Napustio je emisiju u kojoj je bio osam godina i aktivno potražio nove prilike gdje će biti cijenjen.

Woodova priča će odjeknuti s brojnim zaposlenicima čije su karijere stagnirale, koji osjećaju da njihov trud prolazi nezapaženo, ili koji čekaju svoju priliku da zablistaju.

Prirodno je osjećati se obeshrabreno, ogorčeno i nemoćno kada poslodavac ne prepozna vaš potencijal. Međutim, poput Wooda, imate moć preuzeti kontrolu nad svojom karijerom.

Šest koraka kako preuzeti kontrolu nad vlastitom karijerom

Ponovno se povežite sa svojim profesionalnim potrebama

Budite iskreni prema sebi - je li trenutna uloga doista usklađena s vašim karijernim ciljevima i ambicijama? Ili ste prerasli mogućnosti i potencijal za rast na trenutnoj poziciji?

Uzmite si vremena i pažljivo odredite vlastite ciljeve i objektivno procijenite jesu li oni realno usklađeni s onim što je moguće unutar vaše tvrtke i trenutnog posla. Možda otkrijete da su vaše vještine, strasti i težnje jednostavno prerasle ono što se može postići u vašoj trenutnoj ulozi.

Jasni ciljevi su prvi korak prema proaktivnim promjenama.

Pokrenite iskreni razgovor

  • Zakažite sastanak s vašim menadžerom i otvoreno razgovarajte o vašoj želji i spremnosti za više odgovornosti, nove projekte, proširene mogućnosti vođenja ili promociju. Važno je da dođete pripremljeni s uvjerljivim primjerima koji dokazuju kako ste doprinijeli vrijednosti organizaciji.
  • Jasno kažite svoje buduće ciljeve i vremenski okvir za razvoj novih vještina. Otvoreno podijelite da se osjećate neizazvano ili nedovoljno iskorišteno na svojoj trenutnoj poziciji. Pametno je da pitate što treba promijeniti kako bi karijeru preusmjerili na pravi put.
  • Uspostavite jasna očekivanja i mjerila s vašim menadžerom.

Pokažite svoje vještine

  • U svijetu gdje profesionalna vrijednost ovisi o tome što znate ili tko vas poznaje, odgovornost da se vaša vrijednost prepozna ovisi o vama. Ako vaš nadređeni ne prepozna vaš potencijal, preuzmite inicijativu da pokažete svoje vještine kroz utjecajne projekte:
  • Preuzmite dodatne projekte: Potražite dodatne projekte koji su usklađeni s vašim snagama i interesima. To je prilika da pokažete svoju vrijednost organizaciji i dokažete svoju sposobnost da se možete nositi s većim odgovornostima.
  • Dobrovoljno sudjelujte u projektima s drugim odjelima: Surađujte s kolegama iz različitih odjela ili sudjelujte u međufunkcionalnim radnim skupinama. Takva iskustva ne samo da pokazuju vašu svestranost, već i pružaju priliku za učenje novih vještina i stjecanje šire perspektive o funkcioniranju vaše organizacije.
  • Sudjelujte u projektima koji su povezani s glavnim prioritetima tvrtke: Takvi projekti često imaju veći utjecaj na uspjeh tvrtke. Iskustvo u važnim projektima tvrtke dokazujete svoj potencijal, ali I radne rezultate.
  • Prikažite se u najboljem svjetlu koristeći svoje najbolje vještine za napredovanje važnih inicijativa tvrtke. Pokazivanje inicijative i motivacije dokazuje vašu predanost i sposobnost preuzimanja veće odgovornosti.

Razvijte tražene vještine

Ne dopustite da vaš profesionalni rast i učenje stagniraju. Odvojite vrijeme za aktivno razvijanje novih vještina koje će povećati vašu vrijednost. Primjerice, sudjelovanje u tečajevima za stjecanje vještina u novom softveru, metodama analize podataka, tehnikama vođenja i upravljanja ili bilo kojim novim vještinama cijenjenim u vašoj industriji.

Usavršavanje pokazuje proaktivnost i osigurava da ostanete konkurentni na tržištu rada.

Proširite svoju mrežu

Proširite svoju profesionalnu mrežu povezujući se s različitim odjelima. Saznajte način rada u ostalim dijelovima organizacije, što će vam pružati uvid u nove inicijative i mogućnosti za rast. Širenje vaše mreže također pomaže utjecajnim ljudima saznati više o vašim vještinama i potencijalu.

Uvijek gledajte u budućnost vlastite karijere

Unatoč svim preprekama ili izazovima, ostanite fokusirani na svoje ciljeve i stvorite “mindset” koji je usmjeren na pronalazak rješenja. Napredak se ponekad može činiti bolno sporim, ali ostanite angažirani, pozitivni i proaktivni i nastavit ćete se kretati u pravom smjeru. Vaša upornost i odlučnost će biti primijećeni i na kraju će se isplatiti.

Osjećaj kroničnog zanemarivanja na poslu uzrokuje nezadovoljstvo i guši talente. Ali dopuštanje da te okolnosti smanjuju vašu motivaciju samo smanjuju vašu moć. Prepoznajte svoju pravu vrijednost i sposobnost, i poduzmite strateške korake da usmjerite svoju karijeru na pravi put - kao što je Wood hrabro učinio.

Imate više kontrole nad svojom karijerom nego što možda shvaćate. Ostanite usredotočeni na napredak i rast, zalažite se za sebe i ponovno preuzmite kontrolu nad karijerom.

Izvor: https://workforce-resources.manpowergroup.com/blog/reclaiming-your-career-how-to-take-control-when-you-feel-overlooked-at-work

Druge Vijesti

hr

Kako napisati motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo je prava prilika da poslodavcu pokažete svoje kvalifikacije i osobnost. Prilagodba sadržaja motivacijskog pisma prema potrebama i…
hr

Radni tjedan od 4 dana: priča o regionalnom uspjehu fleksibilnog i hibridnog rada

Nakon uspješnog pilot testiranja, Manpower SEE implementira 4-dnevni radni tjedan za sve zaposlenike u jugoistočnoj Europi!