ManpowerGroup MEOS Q2 događanje održat će se 13.ožujka 2018 u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 16, Zagreb s početkom u 11:15 sati.

Kroz ovo događanje želimo predstaviti istraživanje o prognozama zapošljavanja za drugo tromjesečje 2018. godine, provedeno intervjuiranjem reprezentativnog uzorka od 620 poslodavaca u Hrvatskoj. Svi sudionici istraživanja upitani su, „Kakve promjene u zaposlenosti, gledano ukupno, očekujete u slijedeća tri mjeseca, do kraja lipnja 2018., u usporedbi s tromjesečjem u kojem se upravo nalazimo?“

Ovo je prvo Manpowerovo istraživanje o prognozama zapošljavanja u Hrvatskoj. Poslodavci u našoj zemlji govore optimistično o svojim planovima zapošljavanja u drugom tromjesečju 2018. godine. 

Pojedinosti o Prognozama zapošljavanja, tvrtke ManpowerGroup

Istraživanje o Prognozama zapošljavanja, tvrtke ManpowerGroup, MEOS (The ManpowerGroup Employment Outlook Survey) – izvodi se tromjesečno i kvantificira namjere poslodavaca u danom razdoblju - hoće li povećati ili smanjiti broj zaposlenika u svojim tvrtkama tijekom slijedećeg razdoblja od tri mjeseca. Istraživanje tvrtke ManpowerGroup o planovima zapošljavanja, sveobuhvatno je i izvodi se više od 55 godina i jedno je od najpouzdanijih istraživanja o aktivnostima zapošljavanja u svijetu. Razni činitelji doprinose uspjehu MEOS istraživanja:

Jedinstveno je: Riječ je o istraživanju koje se po svojoj veličini, opsegu, trajnosti i područjima koja istražuje ne može usporediti niti s jednim drugim.

Projektivno je: Istraživanje tvrtke ManpowerGroup o planovima zapošljavanja, najopsežnije je prognostičko istraživanje zapošljavanja u svijetu. Traži od anketiranih poslodavaca procjenu zapošljavanja u slijedećem tromjesečju. Suprotno tome, druga istraživanja i studije o zapošljavanju fokusiraju se na retrospektivne podatke i pokazuju samo ono što se već dogodio u razdobljima koja su prošla.
 

Nezavisno je: Istraživanje se provodi na reprezentativnom uzorku poslodavaca u svim zemljama i područjima u kojima se provodi. Poslodavci koji sudjeluju u istraživanju nisu izvučeni iz baze korisnika tvrtke ManpowerGroup.

 

Robusno je: Istraživanje se temelji na intervjuima više od 59 tisuća poslodavaca iz javnog i privatnog sektora, u 44 zemlje i područja diljem svijeta i mjeri očekivane trendove u zapošljavanju u svakom tromjesečju u godini. Uzorak omogućuje analizu po specifičnim sektorima i regijama, i na taj način donosi više pojedinosti.
 

Fokusirano je: Više od 55 godina istraživanje dolazi do informacija na temelju jednog pitanja:
 

Za istraživanje koje je usredotočeno na prognoze u drugom tromjesečju 2018. godine svi poslodavci koji su sudjelovali morali su odgovoriti na isto pitanje, „Kakve promjene u zaposlenosti, gledano ukupno, očekujete u slijedeća tri mjeseca, do kraja lipnja 2018., u usporedbi s tromjesečjem u kojem se upravo nalazimo?“
 

Metodologija

Istraživanje The ManpowerGroup Employment Outlook Survey provodi se na temelju provjerene metodologije, u skladu s najvišim standardima u istraživanjima tržišta. Istraživanje je tako strukturirano da bude reprezentativno za svaku nacionalnu ekonomiju koju posebno istražuje.